Àngels Margarit


Dansa contemporània

Pertany a la primera generació de ballarins contemporanis sorgida a finals dels 70 a Barcelona, després de cinc anys amb un dels grups pioners del nostre país, col·lectiu Heura, Àngels Margarit crea Mudances (1985), peça que també donarà nom a la seva companyia.

Amb els primers espectacles, Mudances (1985) i Kolbebasar (1988), entra a l’escena internacional on hi presentarà amb regularitat la seva obra: Atzavara, Corol·la,  suite d’estiu la sèrie Solo per a habitació d’hotel, Tèrbola, L’Edat de la paciència, Peces mentideres, El Somriure, URBS, Solo por placer, Larandland, entre d’altres, i els espectacles per a públic jove ORIGAMI(02) i FLEXELF (08)

Els darrers projectes han estat una Retrospectiva 25 anys de Mudances, que es va desplegar al llarg del 2010,  Órbitas y derivas, peça per a la CND,  From B to B, en col·laboració amb Thomas Hauert,  Next, i la darrera creació Capricis estrenada al Grec del 2013, partitura coreogràfica a partir dels 24 Capricci de N. Paganini.

Amb un estil de creació propi i multidisciplinari des dels seus inicis, Àngels Margarit ha desenvolupat les seves creacions y projectes  en diferents àmbits i formats que inclouen l’espai escènic, sites, videodansa, instal·lacions i recerca en els nous mitjans, així com a improvisacions i col·laboracions amb d’altres artistes com ara Joan Saura, María Muñoz, Núria Font, Andrés Corchero,  Agustí Fernández, Thomas Hauert, entre d’ altres.

Al llarg de la seva trajectòria ha rebut nombrosos premis com ara el Grand Prix du Concours Chorégraphique de Bagnolet per Kolbebasar (França, 1988), el Premi Nacional de Dansa de Catalunya per Mudances (86), i Tèrbola (99), i Premi Nacional d’interpretació per Atzavara (91) el Premi Ciutat de Barcelona d’Arts Escèniques per Corol·la (93). El 2010 rep el PREMIO NACIONAL DE DANZA del Ministerio de Cultura. El setembre del 2013 From B to B, peça de creació compartida amb el coreògraf suïss Thomas Hauert, rep el premi de creació actual de dansa atorgat per el govern federal  Suïs.  I recentment Capricis ha rebut el premi Butaca 2014 al millor espectacle de dansa.

Com a pedagoga imparteix regularment cursos, tallers i repertori a escoles i formacions  d’arreu del món com ara La Manufacture de Laussane, OMTD d’Amsterdam, skolen for moderne danse de Copenhagen, el CSD de Madrid i el CSD del IT de Barcelona. Ha realitzat i col·laborat en diferents programes pedagògics per a diferents institucions, ha dirigit el Conservatori Superior de Dansa (CSD) de l’Institut del Teatre de Barcelona, durant 2006/07. Com a curadora, conceptualitza i porta la programació i direcció artística del Tensdansa, festival internacional de dansa de Terrassa (Barcelona), des del 2003 fins el 2007.